FORENES FOR AT HJÆLPE I KØLVANDET PÅ EN KATASTROFE I DALLAS

De Frivillige Hjælpere rydder op i murbrokker og redder ejendele i nærheden af nogle af de mere end 1.200 hjem, der blev ødelagt af tornadoer.

Frivillige Hjælpere og andre slår sig sammen og responderer på den værste naturkatastrofe, der har ramt Dallas i et halvt århundrede.

Dagen efter jul fór ni tornadoer gennem Garland og Rowlett, to byer i Texas.

De blæste biler ud over broer, beskadigede eller ødelagde over 1.200 hjem og slog mere end ti mennesker ihjel. Det var den værste naturkatastrofe, der ramte det større Dallas i over 50 år. På skalaen, der bruges til at vurdere intensiteten af tornadoer, lå disse på andenpladsen af de mest alvorlige, som mennesket kender til.

Inden for kort tid mødte ni Frivillige Hjælpere (VM’ere) fra Dallas op for at hjælpe til og indmeldte sig i centeret for Voluntary Organizations Active in Disaster, hvor de blev tildelt en af de hårdest ramte områder i byen Garland.

Kort tid efter mødte de Frivillige Hjælpere pastoren Jose Ortega fra den Nationale forening af kristne kirkers (NACC) katastrofetjenester, en 20-årig veteran inden for katastrofeberedskab.

Pastor Ortega og de Frivillige Hjælpere blev med det samme partnere i hjælpearbejdet og opstillede et stort VM-telt nær vejen uden for Garlands Central Park Church of God, hvorfra de koordinerede om frivillige, bidrag og uddelinger.

Pastor Ortega og de Frivillige Hjælpere etablerede derefter et leveringspunkt ved kirken First Christian Church i Rowlett, der er strategisk placeret ved krydset af to store veje mellem kraftigt ødelagte nabolag. Der opstillede de endnu et Frivillig Hjælper-telt, der skilte sig ud fra murbrokkerne med dets lysegule farve, der tilkendegav, for alle i området, at dette var stedet, hvor de kunne komme for at få hjælp. Pastor Ortega og holdet af Frivillige Hjælpere arrangerede endda, at det almennyttige Beckley Dream Center i West Virginia kørte en madvogn over en afstand på ca. 1.700 km for at assistere i hjælpearbejdet.

”Fra tidlig morgen til langt ud på natten, i den bitre kulde, var I altid til rådighed og yderst villig til at hjælpe med, hvad end der skulle gøres.”

Hundredvis af beboere flokkedes til teltet for mad, forsyninger, presenninger, redskaber og beholdere, såvel som information og koordinering for at dæmme forvirringen i kølvandet på katastrofen. Bidrag strømmede også ind i en stadig strøm og disse blev straks uddelt til familier i det ramte område.

Mange andre almennyttige organisationer sluttede sig inden for kort tid til De Frivillige Hjælpere, heriblandt et kæledyrsredningshold, der tilbød dyremad, såvel som information om hvor familier kunne efterlade deres katte og hunde, mens de midlertidigt bosatte sig andre steder, fordi på mange hoteller, hvor overlevende opholdte sig, kunne man ikke medbringe kæledyr.

Tilbage ved den First Christian Church i Rowlett fortsatte det Frivillig Hjælper-hold med at tage imod og fordele vognlæs med donationer – organiserede fødevarer, tøj, vand og forsyninger for at få fornødenheder ud til familier så hurtigt som muligt. Da hjælpearbejdet nu tog fat på den langsigtede genopbygningsindsats, blev Frivillige Hjælpere på stedet og påtog sig opgaver, som ingen ellers vil have fået gjort, da andre organisationer pakkede sammen og tog af sted.

De Frivillige Hjælpere organiserede frivillige og arbejdede sammen med dem for at fjerne affald, rydde op i nabolag, redde ejendele og genopbygge hjem.

”Jeres personlige engagement og utrættelige assistance er eksemplarisk,” skrev Anthony Massey fra Central Park Church of God i sit anerkendelsesbrev til de Frivillige Hjælpere for deres arbejde. ”Fra tidlig morgen til langt ud på natten, i den bitre kulde, var I altid til rådighed og yderst villig til at hjælpe med, hvad end der skulle gøres.”

Alt i alt har de Frivillige Hjælperes hjælpeindsats direkte hjulpet 2.470 folk i hjertet af katastrofen og markerede begyndelsen på adskillige nye partnerskaber, hvilket giver et løfte om større hjælp til tusinder i fremtiden.



VI HAR BRUG FOR DIN HJÆLP

Frivillige Hjælpere er på tilkaldevagt døgnet rundt, så de kan rykke ud ved alle former for katastrofer. Bidrag går til de frivilliges rejseudgifter samt til grundlæggende forsyninger til katastrofeofre, heriblandt mad, vand, telte og medicin. Fordi mange Frivillige Hjælpere også er uddannet i fremragende metoder til organisering, assistere de hjælpearbejdere, så operationer bevæger sig fremad så effektivt som muligt, under kaotisk situationer.