Scientologi Frivillige Hjælpere taler om erfaringerne fra jordskælvet i Haiti

En af de charterfly, der bragte professionelt lægepersonale og Scientologi Frivillige Hjælpere til Haiti, arrangeret af Joava Good
Joava Good, en scientolog fra Sandy City, Utah, lever efter Frivillige Hjælper-mottoet: Der kan gøres noget ved det.

Joava siger: ”Haiti fik tidligere katastrofer til at se små ud i sammenligning.” I en præsentation til Sandy City Medborgerrepresentationen torsdag den 11. marts vil hun fortælle om otte oplevelser fra Haiti, der kan gøre hele forskellen i en eventuel fremtidig katastrofe. Good, medlem af Draper City Emergency og Det Rådgivende Udvalg de seneste fire år, kalder Haiti ”en øjenåbner” og ”den værste katastrofe, vi nogensinde har arbejdet med”.

Da hun hørte om jordskælvet i Haiti den 12. januar, kontaktede Good Scientologi Frivillige Hjælpere katastrofeberedskabets koordinator i Los Angeles og kom hurtigt i gang med at håndtere de ekstraordinære udfordringer med at få vitalt behøvet medicinsk personale, forsyninger og Frivillige Hjælpere til Haiti. ”Det var skræmmende,” sagde Good. ”Port-au-Prince var udmarvet – ingen strøm, ingen kommunikationssystemer, ingen landingslys på startbanen, kun en landingsbane åben og i en dårlig tilstand, alle fly blev parkeret på jorden, og ingen civile fly landede.”

Good trak på sine 23 år som rejsearrangør og rejsebureauejer for at klare opgaven. Hun fandt et selskab, der ville flyve katastrofenødhjælpere til Haiti til kostpris – et privat flyselskab leverede fly, og Scientologi Kirken betalte for brændstoffet og udgifter til katastrofehjælpspersonalet, der tog af sted med disse fly.

Med hundredtusindvis af sårede haitianere og utallige liv afhængig af øjeblikkelig lægehjælp, var den højeste prioritet for Good og de Frivillige Hjælpere at fylde flyene med sundhedspersonale og mindre støttehold af Scientologi Frivillige Hjælpere. Good sendte en opfordring til læger, sygeplejersker og akutlægehjælpteknikere, og svaret kom øjeblikkelig. Dr. Edouard Hazel fra Sammenslutningen af Haitis Læger i udlandet sagde, at han havde femogtres læger klar til at tage af sted med det samme. Bedford-Stuyvesant Frivillige Ambulancekorps reagerede med et hold af frivillige, der var klar til at tage af sted, og sygeplejersker, sanitære specialister og en telekommunikationsspecialist meldte sig også. ”Halvfjerds procent af passagererne på vores første fly var medicinske fagfolk,” sagde Good. De resterende pladser blev besat af Scientologi Frivillige Hjælpere, uddannet i organisatoriske færdigheder, som gjorde det muligt for lægerne at give deres livreddende hjælp, når de ankom til Haiti.

Scientologis grundlægger, L. Ron Hubbard, som også skabte Frivillige Hjælper-programmet, gav det mottoet: ”Der kan gøres noget ved det.” ”Vi lever efter dette motto, og det er virkelig sandt,” sagde Good. ”Da et af vore fly forlod Haiti, 'reddede' vi en gruppe af læger, som havde været strandet i Port-au-Prince lufthavn i 48 timer, ved at flyve dem tilbage til USA på vores hjemrejse. En af dem, en chef for kirurgi, spurgte mig, hvorfor Scientologi Kirken gjorde dette. Jeg fortalte ham vores motto, og han forstod. Det er, hvad vi gør. Vi fylder tomrummet ud. Du kan udføre en operation på nogen og redde hans liv, vi yder støtte med alt, hvad du har brug for på sygehuset og giver dig et lift hjem. Vi finder ud af, hvad der er ønsket og behøvet, og det er, hvad vi gør.”

Good er Utahs repræsentant for Scientologi Kirkernes katastrofeberedskab og særlig rådgiver for National Director, pastor Sue Taylor. Good er også medlem af VOAD (frivillige organisationer, der arbejder ved katastrofer), hun er FEMA, Røde Kors, og Community Emergency Response Teams (CERT) uddannet, og er selv en CERT træner. Hun har været en aktiv Scientologi Frivillig Hjælper i mere end 30 år.